
onderwerpen: muziek, beroemde personen, geschiedenis en topografie
topografie: de hoofdstad is wenen. Oostenrijk heeft 9 deelstaten.
1 topo
Oostenrijk grenst aan Duitsland, Zwitserland, Liechtenstein, Tsjechië, Hongarije, Slowakije, Slovenië en Italië. Oostenrijk ligt in de Alpen: driekwart van het land behoort tot dit berggebied. De hoogste berg in Oostenrijk is de Großglockner met 3797 meter. Oostenrijk heeft een oppervlakte van 83.871 km² Belangrijkste/bekende rivieren zijn: de Donau en de Inn. De Lech is een bekende zijrivier van de Donau. De grootste steden zijn Wenen en Graz. Het heuvelland, de laagvlakten en de dalen hebben een landklimaat. Boven de 1500 meter heerst een hooggebergteklimaat. Het westelijk deel van het land is natter dan het oosten. Gebieden aan de zuidkant van de Alpen hebben soms een mediterraan klimaat . De föhnwind is van invloed op de temperatuur en het verloop van het weer.
In het oosten langs de Donau zijn er vooral aflopende heuvels en vlaktes. Het laagste punt van Oostenrijk is Hedwighof in Burgenland met 114 meter boven zeeniveau. De natuur van Tirol, Salzkammergut, Innsbruck, de Oostenrijkse Alpen, de stad Salzburg en de aantrekkelijkheid van Wenen en andere culturele centra hebben Oostenrijk tot een belangrijk Europees toeristencentrum gemaakt.
bron http://nl.wikipedia.org/wiki/Oostenrijk
2 geschiedenis
In 1918 werd Oostenrijk een republiek. Deze republiek, Deutschösterreich bestond tot 1919. Als gevolg van het Verdrag van Saint-Germain viel deze republiek weer uiteen en ontstond de Republiek Oostenrijk. Deze Eerste Republiek zou tot 1938 bestaan, hoewel kanselier Engelbert Dollfuss na 1933 als een dictator regeerde. 12 maart 1938 sloot Oostenrijk zich aan bij het Derde Rijk (de Anschluss).
Na de nederlaag van de nazi's werd Oostenrijk door de geallieerden bezet tot 1955. Het land werd toen een zelfstandig land onder voorwaarde dat het altijd neutraal zou blijven. Na de val van het communisme in Oost-Europa werd Oostenrijk meer betrokken bij de Europese politiek. In 1995 werd het land lid van de Europese Unie en in 2002 voerde het de euro in. http://nl.wikipedia.org/wiki/Oostenrijk
3 Muziek:
Het verleden van Oostenrijk als Europese grootmacht en zijn culturele omgeving hebben een grote invloed gehad op de verschillende vormen van kunst die worden gemaakt, met voorop de muziek. Oostenrijk is de geboorteplaats van vele bekende componisten zoals Joseph Haydn, Michael Haydn, Franz Liszt, Franz Schubert, Anton Bruckner, Johann Strauss sr. en Johann Strauss jr. en leden van de Tweede Weense School, zoals Arnold Schönberg, Anton Webern en Alban Berg. Wolfgang Amadeus Mozart werd geboren in het Salzburg, toen nog een onafhankelijk keurvorstendom van het Heilige Roomse Rijk en bracht van veel van zijn carrière door in Wenen.
Wenen is al lange tijd vooral een belangrijk centrum van muzikale vernieuwing. 18e- en 19e-eeuwse componisten trokken naar de stad als gevolg van het beschermheerschap van de Habsburgers en maakten van Wenen de Europese hoofdstad van de klassieke muziek. Tijdens de barok werd de Oostenrijkse muziek beïnvloed door Slavische en Hongaarse folk.
Het huidige Oostenrijkse volkslied wordt toegekend aan Mozart en is na de Tweede Wereldoorlog gekozen als vervanger van het traditionele Oostenrijkse volkslied van Joseph Haydn.
http://nl.wikipedia.org/wiki/Oostenrijk#Muziek
Maak jouw eigen website met JouwWeb